Outdoor aktivity, ako jeturistika,táborenie ahorolezectvo, sú pre človeka vyčerpávajúce, preto musíme včas dopĺňať potravu, aby sme telu dodali energiu. Aké potraviny by sme si teda mali zbaliť na naše outdoorové aktivity? Pri outdoorových aktivitách je dôležitá rozumná príprava a distribúcia potravín.
Aký druh potravín na outdoorové aktivity si vziať so sebou?
- Potraviny s vysokou tepelnou hustotou — Rovnaké množstvo tepla, nižšia hmotnosť
- Potraviny s vysokou tepelnou hustotou — Rovnaké množstvo tepla, nižšia hmotnosť
- Potraviny s vysokou tepelnou hustotou — Rovnaké množstvo tepla, nižšia hmotnosť
- Potraviny, ktoré telo rýchlo vstrebáva
Šesť základnýchživín
Sacharidy,bielkoviny,tuky,vitamíny,minerály avoda sú šesť základných živín potrebných na správne fungovanie organizmu.
Šesť živín,sacharidyposkytujú energiu priamejšie a rýchlejšie ako bielkoviny a tuky a sú ľahko stráviteľné. Hlavným doplnkom sú teda sacharidy, predovšetkým z obilných potravín. Sto gramov suchých obilnín môže poskytnúť 300 až 350 kalórií. 200 g denne, t. j. 100 g ryže/nudlí na jedno jedlo (ráno a večer). Zo 100 g ryže (polovica misky) sa dá pripraviť miska a pol ryže.
Sušené ovocie
Sušené ovocie má vysoký obsah oleja a oveľa vyššiu kalorickú hustotu ako obilniny, preto je ideálne na občerstvenie (odpočinok) v množstve 50-100 g denne. Kalórie na 100 g:
Sušené ovocie má vysoký obsah cukru a takmer rovnaké množstvo kalórií ako obilniny. Sú vhodné aj ako občerstvenie, 50 až 100 g denne. Sušené datle 350 kalórií, hrozienka 340 kalórií, sušené ovocie 330 kalórií.
Vysokobielkovinové
Prvky s vysokým obsahom bielkovín zahŕňajú sušené hovädzie mäso 550 kalórií, sušené mlieko 480 kalórií, bravčovú niť 440 kalórií, sójové mlieko 420 kalórií, sušené ryby 300 kalórií a sušené krevety 250 kalórií. 100 g denne (na obed).
Sušené ryby a krevety majú nízku kalorickú hodnotu, pretože obsahujú málo tuku a sú takmer samé bielkoviny.
Vysokokalorická je sušená zelenina s obsahom vlákniny, odporúča sa 44 kalórií sušené morské riasy, 23 kalórií sušené morské riasy a 20 kalórií sušená zelená zelenina. Všetky tieto druhy sa namočia do vriacej vody a môžu sa konzumovať.
Výr. Jednodňové jedlo
- Sašimi:4 sashimi (200 g) 648 kalórií, 50 g čiernej sezamovej pasty 200 kalórií
- Obed:100 g sušeného hovädzieho mäsa 550 kalórií, 100 g plochého chleba 295 kalórií
- Večera: 100 g sušeného hovädzieho mäsa 550 kalórií, 100 g plochého chleba 295 kalórií
- Veľká večera:150g ryže 525 kalórií, 100g hovädzieho mäsa 550 kalórií, 200g zeleniny 50 kalórií
- Snaky:100g hrozienok 276 kalórií, 100g čokolády 586 kalórií.
- Celkový počet kalórií:3 630
Môžeme pribaliť viac vysokokalorických a ľahkých potravín, ako sú čokoládové zipsy a hrozienka!
Naturehike Skladacia prenosná titánová grilovacia doska
Koľko jedla si vziať so sebou?“
Vypočítalo sa, že maximálny počet kalórií, ktoré môže človek spáliť za deň počas turistiky, je približne 4 000 kalórií, po prekročení ktorých sa nedá ľahko obnoviť extrémna únava a fyzické sily. Preto by sme si pri outdoorových turistických aktivitách mali rozumne rozvrhnúť intenzitu a čas denného putovania tak, aby sa telo po nočnom odpočinku mohlo rýchlo zotaviť do dobrého stavu a potom pokračovať v ďalšom dni v ceste.
Teda v závislosti od počtu dní a dĺžky cesty určiť, koľko kalórií by sme mali mať pri sebe! Vopred by sme si mali zostaviť zoznam rozdelenia potravín na cestu!
Ako sa stravovať v prírode?
Koľko jedál by ste mali zjesť počas turistiky? Ako často by ste mali jesť jedlá?
Mali by sme jesť menej, ale viac jedál, aby sme si udržali stabilný prísun energie a vyhli sa spôsobenej plnosti žalúdka. Niekoľko sušeného ovocia, sušienok, banán počas ciest.
Aké sacharidy obsahuje jedlo na von?
Ryža, chlieb (vrátane čínskych rezancov), zemiaky, banány atď. sú bohaté na komplexné sacharidy. Cukríky, glukózový prášok, glukóza alebo iné sladké nápoje sú bohaté na jednoduché sacharidy.
Ktoré sacharidy sú pre nás vhodné, keď cestujeme v prírode?
Jednoduché sacharidy, ako napríklad glukózové nápoje, sa ľahko prijímajú a rýchlo sa vstrebávajú. Preto dokážu rýchlo dodať do tela energiu. Po rýchlom vstrebaní glukózy však môže byť ľudský organizmus stimulovaný a vylučovať príliš veľa inzulínu, čo vedie k reaktívnej hypoglykémii. V dôsledku toho môžu ľudia, ktorí dúfali, že si zvýšia hladinu energie pomocou glukózového nápoja, namiesto toho pocítiť pokles hladiny cukru v krvi a energie.
Jedným zo spôsobov, ako predísť reaktívnej hypoglykémii, je veľmi častá konzumácia veľkého množstva jednoduchých sacharidov. Tento prístup však nie je zdravý. Iným spôsobom je konzumácia zmesi jednoduchých a komplexných sacharidov. Keď má telo málo energie, niekedy je v poriadku zjesť sladkosti alebo vypiť glukózové nápoje, ale vtedy by ste mali jesť potraviny, ako je ryža, cestoviny alebo chlieb.
Aké ďalšie potraviny okrem sacharidov môžeme jesť vo vonkajšej strave?
Tučným alebo mastným potravinám by ste sa mali vyhýbať
Tuky pomaly uvoľňujú energiu, nestačia na uspokojenie potrieb chodca na túre. Navyše, keď sa v žalúdku súčasne nachádza tuk a iné jedlo, proces trávenia sa spomaľuje a rýchlosť vstrebávania potravy sa primerane spomaľuje.
Nezáleží na tom, čo zjeme, ak to telo nevstrebá, nemôžeme využiť jeho energiu. Tuk uväznený v žalúdku spolu s inými potravinami nám môže spôsobiť nepríjemný pocit plnosti.
Niektorí po veľkom jedle začnú liezť po horách a počas lezenia zvracajú. Čo sa týka bielkovín (mäsa a pod.), tie síce dodajú jedlu chuť, ale nepomáhajú udržať energetickú rovnováhu turistu. Spomaľuje tiež trávenie v žalúdku, hoci nie tak veľmi ako tuk. Preto počas outdoorovej turistiky jedzte málo mäsa alebo ho nejedzte vôbec a podobne.
Naturehike Round/Square Camping Picnic Cast Iron Baking Pan
6 rád pre prípravu jedla v prírode
- Neprejedajte sa
- Vyvážte vodu a soľ
- Snažte sa nepiť ľadovú vodu
- Nejedzte príliš veľa mäsa
- Lahké, nejedzte korenené jedlá
.
Neprejedajte sa
Pri pobyte vonku sa neodporúča príliš veľa jesť, najmä počas obeda. Príliš veľa jedla nielenže prinesie záťaž pre žalúdok, ale tiež ľahko spôsobí, že sa ľudia cítia unavení, takže váš stav pri cvičení nie je dobrý. Odporúča sa byť sýty na 80 %.
Po jedle odpočívajte, nepokračujte hneď v ceste.
Cvičenie hneď po jedle nielenže škodí črevám a žalúdku, ale ľahko spôsobuje aj bočné stehy. Môžete chvíľu zostať na mieste a počkať, kým bude trávenie pokračovať.
Vyvážte vodu a soľ
Dôležité je vyvážiť vodu a soľ na čerstvom vzduchu. Počas cvičenia na čerstvom vzduchu, najmä v lete, telo uvoľňuje veľa potu a elektrolytov, čo môže ľahko spôsobiť svalové kŕče.
Mierne množstvo soli môže pomôcť doplniť elektrolyty v tele. Dbajte však aj na správne množstvo, príliš veľa soli spôsobí smäd, príliš rýchla konzumácia pitnej vody zvýši záťaž srdca, obličiek, žalúdka.
Snažte sa nepiť ľadovú vodu
Pitie ľadovej vody bezprostredne po outdoorových aktivitách môže podráždiť žalúdok a črevá a spôsobiť tráviace ťažkosti. V divokom prostredí môže byť rizikom každá fyzická nepohoda, preto nepite ľadovú vodu bezprostredne po náročných aktivitách, aj keď je vám neznesiteľne horúco!
Nejedzte príliš veľa mäsa
Nezáleží na tom, kedy sa pri outdoorových športoch stravujete, nie je vhodné jesť príliš veľa mäsa. Po cvičení telo vyprodukuje veľa kyselín mliečnych, čo má za následok pocit únavy. Konzumáciou príliš veľkého množstva mäsa nie je ľahké zmierniť pocit únavy, ale zhorší sa stupeň bolesti tela.
Niektorí začnú liezť po horách po veľkom jedle a počas lezenia zvracajú. Pokiaľ ide o bielkoviny (mäso a pod.), tie síce dodajú jedlu chuť, ale nepomáhajú udržiavať energetickú rovnováhu turistu. Spomaľuje tiež trávenie v žalúdku, hoci nie tak veľmi ako tuk. Preto počas turistiky v prírode jedzte málo mäsa alebo ho nejedzte vôbec a podobne.
Bielkoviny by ste mali pridať ako prvé a mäso až po období odpočinku! Na neutralizáciu kyselín pridajte zeleninu, ovocie a orechy.
Naturehike Titanium Alloy Camping Fire Grill
Nejedzte pikantné vonkajšie jedlá
Vyhrotené silné jedlá môžu tiež spôsobiť zaťaženie čriev a žalúdka, spôsobiť nevoľnosť. Keď ide o stravovanie v prírode, treba brať do úvahy predovšetkým výživu, energiu a prenosnosť.
Zhrnutie
Tento článok vám teda pomôže zistiť, ako si vybrať a priniesť jedlo do prírody. Príprava správneho outdoorového jedla môže nielen ušetriť čas, ale ajzvýšiť váš zážitok z pobytu v prírode.
Súvisiace články
Kontrolný zoznam pre jednodňovú turistiku
Tipy pre turistiku s batohom v daždi