Hlavným účelom sporáka je ohrev teplej vody na varenie a vykurovanie. Pri kempovaní v prírode, ak sa jedlo a voda nedajú dôkladne zohriať a uvariť, ľahko ochoriete a ovplyvníte tým cestu.
V niektorých ročných obdobiach je teplotný rozdiel medzi dňom a nocou veľký a vykurovanie je veľmi dôležité. Existuje aj málo paliva na báze uhlíka (drevo, olej, alkohol), ktoré nie je dostatočne spálené, aby sa otrávilo oxidom uhoľnatým, preto je veľmi dôležité, ako si vybrať sporák!
V súčasnosti existujú štyri hlavné typy kachlí: kachle na drevo, kachle na uhlie/benzín, kachle na alkohol, kachle na olej a kachle na plyn.
Odporúčané poradie výberu: kachle na plyn > kachle na olej > ostatné (kachle na drevo, kachle na alkohol, kachle na petrolej atď.)
Ako si vybrať kempingový kachle? Je to podľa vašich potrieb a prostredia používania.
- Plynový varič
- Alkoholový varič
- Olejový varič
- Kerozínový sporák
Typ plynového sporáka
Plynový sporák sa používa najčastejšie. Existujú tri typy plynových typov.
- Splitový sporák
- Integrovaný sporák
- Kazetový sporák
Split Stove
Nasplit gas Stove má malé rozmery, veľkú palebnú silu a vysoké bezpečnostné faktory. Vzhľadom na plynové potrubie je možnosť zahriatia plynovej nádrže malá. Tento druh sporáka oddeľuje hlavu horáka od plynovej nádrže. Je to varič, ktorý každý často vidí v prírode a možno na ňom variť rôzne pokrmy.
Je vhodnejší na kempovanie pre viac osôb, aby spĺňal požiadavky na varenie stravy pre viac osôb.
Výhodou je silná opora a dobrá stabilita.
Nevýhodou je, že je objemný, ťažký a nepohodlný na prenášanie
Pri pripájaní plynového kanistra musí byť tesný; pri používaní plynového kanistra by mal byť umiestnený na rovnom mieste, inak sa plameň ľahko zväčší a pri nesprávnom pripojení sa zmenší, čo spôsobí nebezpečenstvo.
Integrovaný sporák
Integrovaný plynový sporák predstavuje priame spojenie medzi hlavou sporáka a plynovým kanistrom bez kanála a jeho hmotnosť je pomerne nízka. Väčšina integrovaných varičov váži približne 60-200 g.
Výhodou je, že je ľahší, má menšie rozmery a ľahko sa prenáša.
Nevýhodouje slabá stabilita a slabá odolnosť voči vetru.
Vhodnejší je na scény s malým počtom ľudí, napríklad 1 – 2 osoby; pretože hlava variča je malá, možno použiť len malý hrniec; pri jeho používaní dbajte na úkryt pred vetrom. Ak chodíte vždy von, môžete si ho kúpiť aj ako záložný.
Existuje aj plynový varič typu „všetko v jednom“ na použitie v prírode vo vysokých nadmorských výškach. Jednoducho povedané, je to zázrak. Vo vysokohorskom chladnom prostredí môžete rýchlo uvariť vodu a uvariť rezance. Záleží hlavne na rýchlosti ohrevu. nie je potrebné ho kupovať, ak sa nepoužíva na vysokohorské vonkajšie prostredie.
Kazetový varič
Kazetový varič je trochu veľký, takže sa hodí hlavne na samovýlet. Kazetový varič sa objavil skôr a používa ho aj mnoho reštaurácií, ale existujú určité bezpečnostné riziká a indukčný varič sa postupne nahrádza.
Jadrovou súčasťou ventilu na reguláciu tlaku vo vnútri kazetového sporáka je pružina, ale životnosť tejto pružiny s kumuláciou používania postupne zlyháva.
Kazetový sporák je teda hlavne bezpečný a má určité skryté nebezpečenstvá. Vo všeobecnosti sa odporúča kúpiť známu značku, ktorá je relatívne bezpečná.
Alkoholový varič
Malé rozmery, vhodné na potraviny, ktoré sa dajú variť na miernom ohni, ako napr: „varenie vody, varenie rezancov, varenie kaše a vyprážanie na miernom ohni“. Alkoholový varič vo všeobecnosti nie je prvou voľbou, hoci sú ľahké, s mnohými obmedzeniami a lacné, Možno ich použiť ako doplnok.
Ako si vybraťalkoholový varič?
Na kotlíkalkoholového variča odporúčame vybrať malý hrniec s tenkou stenou a dobrou tepelnou vodivosťou.
Alkoholový varič je najlepšie zvoliť pevný alkohol. Ak sa vyklopí, prúdový oheň, ktorý vzniká pri tekutom alkohole, nie je ľahké uhasiť. Preto si treba vybrať varič na alkohol s pevným alebo tekutým alkoholom.
Vlastnosti variča na alkohol sú, že je lacný, ľahký a ľahko prenosný, ale má slabú odolnosť proti vetru. Lepšie je kúpiť si varič, ktorý zaberá menej miesta a dá sa úplne poskladať.
Použitie tipovvariča na alkohol
Rýchlosť varenia na variči na alkohol je najpomalšia, dlho používajte malý oheň a teplo variča na alkohol je nízke, takže ohrev je najpomalší.
Vhodný pre táborníkov s krátkymi cestami, nízkym rozpočtom a náročným prostredím.
Alkoholové variče možno používať len v nižších nadmorských výškach.
Olejový varič
Benzín sa tu vzťahuje najmä na biely benzín. Biely benzín je prchavý, bez zápachu a jeho bod vznietenia je nízky. Je to najobľúbenejšie palivo pre horolezecké kachle v Severnej Amerike. Horí s vyššou teplotou ako bután a dokáže rýchlo topiť sneh, variť vodu a ohrievať jedlo.
Na rozdiel od petroleja sa rafinovaný biely benzín alebo biely benzín do splyňovačov môže predhrievať sám. Benzín by sa však nikdy nemal používať ako palivo do sporáka, a to ani bezolovnatý, ak nie je na výber. Len pri použití správneho paliva sa nezapchajú dýzy sporáka, nedôjde k pretlaku ani k uvoľňovaniu toxických výparov.
Olejové sporáky sa delia na dva typy: integrovaný typ a delený typ. Integrovaný typ znamená, že hlava kachlí a nádrž na plyn nie sú oddelené, a delený typ znamená, že hlava kachlí a nádrž na plyn sú oddelené.
Výhody olejových kachlí
Ľahšie na cestovanie na dlhé vzdialenosti; ľahšie získavanie paliva, ako je benzín, petrolej, nafta; vysoká účinnosť vykurovania.
Nevýhody olejových kachlí
Je problematické používať, olejová pec sa musí pred použitím predhriať a olej sa splyňuje; olejová pec si vyžaduje starostlivú údržbu, inak sa hlava horáka zablokuje, čo je veľmi nevhodné pre začínajúcich používateľov, a môže sa zablokovať po 3 – 4 horákoch Living.
Kachle na drevo
Výhody kachlí na drevo
Najprimitívnejší, najjednoduchší a najemocionálnejší spôsob zakladania ohňa. V prírode je veľa dreva na oheň, takže ho stačí len zobrať a spáliť, čím ušetríte peniaze za palivo. Kachle na drevo môžu byť poháňané palivom z dreva, pevných častíc alebo dreveného uhlia.
Nevýhody kachlí na drevo
Kachle na drevo, ktoré možno spaľovať zámerne, sú vybavené skladacími komínmi, ktoré sú pomerne ťažké a na ich prenášanie je potrebná vlastná jazda; spôsob naberania suchého dreva nemožno použiť v daždivých alebo zasnežených dňoch, preto je potrebné priniesť palivo na pevné častice.
Kerozínový varič
Kerozínové variče sa vyrábajú najmä v Japonsku a delia sa na najzákladnejší konvekčný typ, konvekčný + typ s vyžarovaním tepla s reflektorom a typ s prívodom vzduchu.
Základné konvekčné petrolejové kachle nepoužívajú elektrinu, iné používajú batérie a niektoré elektrinu.
Ako si vybrať petrolejové kachle?
Hlavným dôvodom výberu petrolejových kachlí je, že ich možno použiť na vykurovanie v stane. Čo sa týka varenia vonku, je to rovnaké ako pri iných varičoch. Pri vykurovaní vo vnútri stanu je hlavným dôvodom veľkosť zápachu petroleja. Ak horí 10 minút, bude stabilný. Potom je zápach petroleja stále výraznejší, preto by ste ho nemali kupovať, inak nebudete môcť spať.
Keramický varič nepotrebuje komín. Jeho najväčšou výhodou je, že sa dá umiestniť do stanu na kúrenie a dokáže tiež variť vodu na varenie. Petrolej horí plnšie ako drevo, takže produkuje menej oxidu uhoľnatého. Pri kúrení v uzavretom stane však stále musíte dbať na určité vetranie, inak môže spôsobiť dlhodobú otravu oxidom uhoľnatým. Okrem toho majú japonské petrolejové kachle funkciu automatického zhasnutia plameňa vibráciami.
Zemetrasenie, nárazy, zhodenie a kopnutie okamžite zhasnú plamene. Vibračné zhášacie zariadenie je čisto mechanické a nie je závislé od napájania
Hlavným problémom petrolejového variča je, že pri zapálení a zhasnutí je cítiť silný zápach petroleja. Po chvíli horenia bude zápach ľahší. Horenie petroleja závisí od knôtu vo vnútri, preto je potrebné knôt po určitom čase používania vymeniť.
Zhrnutie
Nakoniec, pri výbere kempingového variča si vyberte správny kempingový varič podľa viacerých faktorov, ako je typ vašej cesty, dĺžka trvania a environmentálne potreby! Prajeme vám príjemné kempovanie!
Súvisiace články
5 zručností pri stanovaní
Ako vybrať čelovku?
Ako získať oheň v prírode?